Sernik na zimno KOLOROWY

  • 1komentarz
  • 18polubień
  • 4godz.30min.

Jest to ulubiony sernik wszystkich domowników i nie tylko... Świetnie smakuje i świetnie wygląda :-) POLECAM!!! Serniczek ten to kompozycja kilku smaków, jest bardzo delikatny i nie za słodki :)

ulao Śląskie, Polska

Składniki

ilość sztuk: 1 tort o średnicy 26 cm

  • 3 galaretki (wiśniowa, agrestowa, pomarańczowa)
  • 3 szklanki wody (wrzątek)
  • 2 szklanki gorącego mleka
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1 kg waniliowego sera do serników (wiaderko)
  • 1 szklanka rodzynek
  • dowolne owoce na wierzch sernika (tutaj - ananas w kawałkach z puszki)
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • trochę aromatycznego alkoholu do skropienia biszkoptów (rum, brandy, koniak, itp.)
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  +4godz. tężenie  ›  Gotowe w: 4godz.30min. 

  1. Tortownicę o średnicy 26 cm, wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
  2. Każdą galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody.
  3. W dwóch osobnych szklankach gorącego mleka rozpuścić po 3 łyżeczki żelatyny.
  4. Ser waniliowy podzielić na cztery, mniej więcej równe części.
  5. Rodzynki namoczyć we wrzątku i odsączyć.
  6. Przygotować owoce do ułożenia na wierzch sernika.
  7. Biszkopty ułożyć na dnie tortownicy, wypukłą stroną w dół i lekko skropić je alkoholem.
  8. I warstwa - kakaowa z biszkoptami: jedną cześć sera dokładnie połączyć z żelatyną rozpuszczoną w mleku (nie trzeba czekać do wystygnięcia). Gdy masa będzie gładka, dodać do niej kakao połączone z cukrem i wszystko dokładnie wymieszać. Połowę masy kakaowej wylać na biszkopty i tortownicę wstawić do lodówki, by masa stężała. Potem wlać drugą połowę masy i znowu do lodówki.
  9. II warstwa - waniliowa z rodzynkami: następną cześć sera dokładnie połączyć z żelatyną rozpuszczoną w mleku. Gdy masa będzie gładka dodać rodzynki i wymieszać. Masę delikatnie wylać na warstwę kakaową, rozprowadzając równomiernie rodzynki, a następnie wstawić do lodówki.
  10. III warstwa - agrestowa: kolejną część sera dokładnie połączyć z galaretką agrestową. Masę delikatnie wylać na warstwę z rodzynkami i znowu do lodówki, aż masa stężeje.
  11. IV warstwa - wiśniowa: przygotować ją podobnie jak warstwę poprzednią.
  12. V warstwa - owoce w galaretce: na warstwę wiśniową nałożyć cieniutką warstwę niestężonej galaretki pomarańczowej i rozłożyć na niej owoce (dzięki takiemu zabiegowi galaretka z owocami nie odwarstwia się później od sernika). Pozostałą część galaretki odstawić do lodówki, do lekkiego stężenia, a następnie zalać nią owoce.
  13. Całość schładzać w lodówce przynajmniej 2 godz.
  14. Wyjąć sernik z lodówki na 20-30 min. przed podaniem. Taki właśnie smakuję najlepiej.

rada

Aby dokładnie i szybko połączyć składniki masy, najlepiej posłużyć się małą okrągłą trzepaczką. Do waniliowej (białej) masy zamiast rodzynek można dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową. Każda warstwa sernika tężeje w lodówce ok. 20-30 min, natomiast w zamrażalniku o połowę krócej.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Jak przygotować tortownicę

Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

kar.romanowska
1

to bardzo smaczny przepis naprawde polecam smacznego - 27 sty 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie