Sernik na zimno KOLOROWY

    Sernik na zimno KOLOROWY

    25polubień
    4godz.30min.


    Zrobione przez 17 osób

    Jest to ulubiony sernik wszystkich domowników i nie tylko... Świetnie smakuje i świetnie wygląda :-) POLECAM!!! Serniczek ten to kompozycja kilku smaków, jest bardzo delikatny i nie za słodki :)

    ulao Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tort o średnicy 26 cm

    • 3 galaretki (wiśniowa, agrestowa, pomarańczowa)
    • 3 szklanki wody (wrzątek)
    • 2 szklanki gorącego mleka
    • 6 łyżeczek żelatyny
    • 1 kg waniliowego sera do serników (wiaderko)
    • 1 szklanka rodzynek
    • dowolne owoce na wierzch sernika (tutaj - ananas w kawałkach z puszki)
    • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
    • trochę aromatycznego alkoholu do skropienia biszkoptów (rum, brandy, koniak, itp.)
    • 3 łyżki kakao
    • 2 łyżki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +4godz. tężenie  ›  Gotowe w: 4godz.30min. 

    1. Tortownicę o średnicy 26 cm, wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
    2. Każdą galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody.
    3. W dwóch osobnych szklankach gorącego mleka rozpuścić po 3 łyżeczki żelatyny.
    4. Ser waniliowy podzielić na cztery, mniej więcej równe części.
    5. Rodzynki namoczyć we wrzątku i odsączyć.
    6. Przygotować owoce do ułożenia na wierzch sernika.
    7. Biszkopty ułożyć na dnie tortownicy, wypukłą stroną w dół i lekko skropić je alkoholem.
    8. I warstwa - kakaowa z biszkoptami: jedną cześć sera dokładnie połączyć z żelatyną rozpuszczoną w mleku (nie trzeba czekać do wystygnięcia). Gdy masa będzie gładka, dodać do niej kakao połączone z cukrem i wszystko dokładnie wymieszać. Połowę masy kakaowej wylać na biszkopty i tortownicę wstawić do lodówki, by masa stężała. Potem wlać drugą połowę masy i znowu do lodówki.
    9. II warstwa - waniliowa z rodzynkami: następną cześć sera dokładnie połączyć z żelatyną rozpuszczoną w mleku. Gdy masa będzie gładka dodać rodzynki i wymieszać. Masę delikatnie wylać na warstwę kakaową, rozprowadzając równomiernie rodzynki, a następnie wstawić do lodówki.
    10. III warstwa - agrestowa: kolejną część sera dokładnie połączyć z galaretką agrestową. Masę delikatnie wylać na warstwę z rodzynkami i znowu do lodówki, aż masa stężeje.
    11. IV warstwa - wiśniowa: przygotować ją podobnie jak warstwę poprzednią.
    12. V warstwa - owoce w galaretce: na warstwę wiśniową nałożyć cieniutką warstwę niestężonej galaretki pomarańczowej i rozłożyć na niej owoce (dzięki takiemu zabiegowi galaretka z owocami nie odwarstwia się później od sernika). Pozostałą część galaretki odstawić do lodówki, do lekkiego stężenia, a następnie zalać nią owoce.
    13. Całość schładzać w lodówce przynajmniej 2 godz.
    14. Wyjąć sernik z lodówki na 20-30 min. przed podaniem. Taki właśnie smakuję najlepiej.

    rada

    Aby dokładnie i szybko połączyć składniki masy, najlepiej posłużyć się małą okrągłą trzepaczką. Do waniliowej (białej) masy zamiast rodzynek można dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową. Każda warstwa sernika tężeje w lodówce ok. 20-30 min, natomiast w zamrażalniku o połowę krócej.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    1

    to bardzo smaczny przepis naprawde polecam smacznego - 27 sty 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis