Konfitura z cukinii

    (46)
    1 godz. 30 min

    Ten prosty i pyszny przepis dostałam od babci dawno temu i do dziś należy do ulubionych w rodzinie i wśród znajomych. Właściwie każdy smak galaretki może się tu sprawdzić, ja najbardziej lubię morelową lub truskawkową.


    Zrobione przez 80 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 12 słoiczków

    • 6 szklanek cukinii, obranej i startej na tarce
    • 5 szklanek cukru
    • 1 puszka (450 g) ananasa, odsączonego z syropu i posiekanego
    • 1/2 szklanki soku z cytryny
    • 170 g (3 i 1/3 opakowania) galaretki truskawkowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. W dużym garnku wymieszać cukinię z cukrem, ananasem i sokiem z cytyny. Gotować na małym ogniu przez około godzinę. Odstawić z ognia i dodać galaretkę, dobrze wymieszać.
    2. Konfiturę nakładać do wyparzonych słoików.
    3. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 5 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (46)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis