Metrowiec

    Metrowiec

    2polubienia
    4godz.40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Smaczne ciasto, doskonałe na imprezy i spotknia towarzyskie. Ciasto biszkoptowe jasne i ciemne przekładane pysznym kremem budyniowym i polane polewą czekoladową.

    Bogusia Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • Ciasto jasne
    • 4 jajka
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 i 1/4 szklanki mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 szklanki oleju
    • szczypta soli
    • Ciasto ciemne
    • 4 jajka
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 szklanka mąki
    • 3 łyżki kakao
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 szklanki oleju
    • szczypta soli
    • Krem
    • 1 litr mleka
    • 1 szklanka cukru
    • 4 łyżki mąki pszennej
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 1 kostka masła
    • Polewa
    • 100 g masła
    • 1/2 szklanki cukru
    • 3 łyżki mleka
    • 2 łyżki kakao

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +3godz. tężenie  ›  Gotowe w: 4godz.40min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić dwie foremki - keksówki.
    2. Ciasto jasne

    3. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać do żółtek, na przemian z olejem, cały czas mieszając. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z ciastem. Przełożyć do foremki.
    4. Ciasto ciemne

    5. W taki sam sposób przygotować ciasto ciemne. Kakao należy przesiać z mąką i proszkiem. Przelać do drugiej foremki.
    6. Piec obydwa ciasta przez 40 minut. Sprawdzić patyczkiem czy wetknięty w środek jest już suchy. Odstawić do przestudzenia, a następnie wyjąć z foremek i pokroić w około 1 cm plastry.
    7. Krem

    8. 3 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej jednej szklance zimnego mleka rozmieszać na gładko dwa rodzaje mąki i cukier waniliowy. Dodać do wrzącego mleka i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia.
    9. Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać przestudzony budyń, cały czas ucierając, aż powstanie gładki krem.
    10. Plastry ciasta smarować kremem, układając na przemian jasne i ciemne plastry, jeden za drugim, dociskając i sklejając każdą warstwę.
    11. Polewa

    12. W rondelku rozpuścić składniki na polewę, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa. Polać nią ciasto i wstawić do lodówki do stężenia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis