Zalewajka

    Zalewajka

    1polubienie
    4godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    To smaczna i bardzo prosta zupa, która rozgrzeje i nasyci w chłodny dzień. Żur z ziemniakami z aromatem suszonych grzybów i boczku.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 30 g suszonych grzybów
    • 1 marchewka
    • 1/4 selera korzeniowego
    • 1/4 pora
    • 1 pietruszka
    • 3 ziarna ziela angielskiego
    • 1 liść laurowy
    • 500 g ziemniaków
    • 1/2 litra żuru
    • 100 g boczku
    • 1 cebula
    • pieprz i sól do smaku
    • 1/3 szklanki śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +3godz. moczenie  ›  Gotowe w: 4godz. 

    1. Grzyby namoczyć na kilka godzin.
    2. Włoszczyznę obrać, włożyć do garnka, dodać ziele, liść laurowy, zalać 1 litrem wody i wywarem z moczenia grzybów. Gotować na małym ogniu. Grzyby pokroić w paski, dodać do garnka i gotować przez 20 minut. Wyjąć włoszczyznę (można ją użyć do sałatki).
    3. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, dodać do zupy i gotować przez 10 minut, aż zmiękną. Dodać żur i zagotować.
    4. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać posiekaną cebulę i podsmażyć. Dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem, podprawić śmietaną i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis