Kompot z dyni

    Kompot z dyni

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    W sezonie na dynię właściwie wszystko można z niej przygotować: zupę, drugie danie, ciasto, wspaniałą przekąskę z pestek, a nawet kompot! Spróbujcie!

    Bogusia Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1/2 dyni
    • 1/4 szklanki cukru
    • 5-6 goździków
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • kawałek skórki cytrynowej
    • 1/4 szklanki octu winnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Z dyni wydrążyć miąższ i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać około 1,5 litra wody. Dodać cukier, goździki, cynamon i skórkę. Gotować przez około godzinę.
    2. Przed końcem gotowania doprawić octem, przecedzić. Można dosłodzić lub dodać soku z cytryny wedle upodobania. Schłodzić przed podaniem.

    rada

    Z ugotowanej dyni można zrobić puree i dodać do ciasta lub muffinów.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis