Pieczony indyk

Prosty przepis na pysznego indyka nie tylko na świąteczne okazje. Zazwyczaj nadziewam go bekonem, grzybami i ziołami. A z szyjki i podrobów robię wywar, z którego przyrządzam sos. Zobaczcie nasz przepis video!

Ita

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 1 cały indyk (około 5,5 kg)
  • 120 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1 cytryna, przekrojona na pół
  • sól i pieprz do smaku
  • Sos
  • szyjka i podroby z indyka
  • 1 łodyga selera naciowego, posiekana
  • 1 marchewka, posiekana
  • 1 pęczek świeżego tymianku lub rozmarynu
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • 60 ml wina białego lub czerwonego

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 4godz.  ›  Gotowe w: 4godz.30min. 

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C. Z indyka usunąć podroby i szyjkę i włożyć do garnka, dodać 200 ml wody, selera, marchewkę i posiekane zioła. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Odstawić.
  2. Indyka ułożyć w brytfance, poluzować skórę na piersi i wetrzeć pod nią masło. Skórę na wierzchu piersi też nasmarować masłem. Oprószyć solą i pieprzem. Do środka włożyć przekrojoną cytrynę, dzięki czemu indyk będzie soczysty.
  3. Piec w temperaturze 220 stopni C przez 30 minut, a następnie wyjąć z piekarnika i posmarować masłem. Na tym etapie można również nafaszerować indyka nadzieniem. Zmniejszyć temperaturę do 180 C, przykryć indyka folią aluminiową i kontunuować pieczenie przez około 3,5 godziny, co 30 minut smarując masłem i polewając wyciekającymi sokami.
  4. Ugotowany wywar z podrobów przecedzić, przecierając warzywa przez sito.
  5. Indyka wyjąć na półmisek, a do brytfanki wlać przecedzony wywar i wino, wymieszać, zdrapując przypalone do dna resztki. Przecedzić przez sito i podgrzać. Sos podawać do indyka.

Zobacz jak to zrobić!

Pieczony indyk

Pieczony indyk

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie