Pieczony indyk

    Pieczony indyk

    4polubienia
    4godz.30min.


    Zrobione przez 93 osoby

    Prosty przepis na pysznego indyka nie tylko na świąteczne okazje. Zazwyczaj nadziewam go bekonem, grzybami i ziołami. A z szyjki i podrobów robię wywar, z którego przyrządzam sos. Zobaczcie nasz przepis video!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 cały indyk (około 5,5 kg)
    • 120 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1 cytryna, przekrojona na pół
    • sól i pieprz do smaku
    • Sos
    • szyjka i podroby z indyka
    • 1 łodyga selera naciowego, posiekana
    • 1 marchewka, posiekana
    • 1 pęczek świeżego tymianku lub rozmarynu
    • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
    • 60 ml wina białego lub czerwonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 4godz.  ›  Gotowe w: 4godz.30min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C. Z indyka usunąć podroby i szyjkę i włożyć do garnka, dodać 200 ml wody, selera, marchewkę i posiekane zioła. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Odstawić.
    2. Indyka ułożyć w brytfance, poluzować skórę na piersi i wetrzeć pod nią masło. Skórę na wierzchu piersi też nasmarować masłem. Oprószyć solą i pieprzem. Do środka włożyć przekrojoną cytrynę, dzięki czemu indyk będzie soczysty.
    3. Piec w temperaturze 220 stopni C przez 30 minut, a następnie wyjąć z piekarnika i posmarować masłem. Na tym etapie można również nafaszerować indyka nadzieniem. Zmniejszyć temperaturę do 180 C, przykryć indyka folią aluminiową i kontunuować pieczenie przez około 3,5 godziny, co 30 minut smarując masłem i polewając wyciekającymi sokami.
    4. Ugotowany wywar z podrobów przecedzić, przecierając warzywa przez sito.
    5. Indyka wyjąć na półmisek, a do brytfanki wlać przecedzony wywar i wino, wymieszać, zdrapując przypalone do dna resztki. Przecedzić przez sito i podgrzać. Sos podawać do indyka.

    Zobacz jak to zrobić!

    Pieczony indyk
    Pieczony indyk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis