Sałatka z cieciorką i fetą

    Sałatka z cieciorką i fetą

    20polubień
    11godz.50min.


    Zrobione przez 49 osób

    Szybka sałatka, a jednocześnie zdrowa i sycąca. Cieciorkę można ugotować wcześniej albo użyć tej z puszki.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 400 g cieciorki
    • 1 ogórek
    • 300 g sera feta
    • 100 g rukoli
    • 1/2 pęczka natki pietruszki
    • kilka gałązek kolendry
    • 1/4 pora
    • 1/3 szklanki pestek z dyni
    • Sos
    • 2 łyżki octu jabłkowego
    • 4 łyżki oliwy
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +10godz. moczenie  ›  Gotowe w: 11godz.50min. 

    1. Ciecierzycę namoczyć na noc (lub na 10 godzin). Po tym czasie odlać wodę, przepłukać cieciorkę i zalać świeżą wodą. Gotować do miękkości (ok. 1- 1,5 godz.). Ostudzić.
    2. Ogórek i fetę pokroić w kostkę.
    3. Rukolę, pietruszkę i kolendrę posiekać. Pora pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z octem i oliwą, doprawić solą i pieprzem. Schłodzić przed podaniem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    autor:
    4

    Wreszcie znalazłam opis jak gotować cieciorkę, a tego właśnie było mi trzeba! W innych przepisach używano cieciorki już ugotowanej- czyli niekompletny przepis.Kupiłam cieciorkę w tureckim sklepie, a jeszcze nie nauczyłam się po turecku czytać, a dość dawno nie gotowałam cieciorki i zapomniałam, czy się ją moczy przed gotowaniem.Przepis chętnie wypróbuję! Dzięki! - 22 gru 2015

    autor:
    4

    - - 22 gru 2014

    autor:
    2

    to mój ulubiony przepis na sałatkę z cieciorki, której zresztą jestem wielką fanką. absolutna rewelacja. wyrzuciłąm tylko pietruszkę, bo ta i tak "gaśnie" przy intensywnym smaku kolendry, a poza tym za dużo zielska w misce - 12 sie 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis