Prawdziwe francuskie bezy

    Prawdziwe francuskie bezy

    4polubienia
    3godz.20min.


    Zrobione przez 291 osób

    Prawdziwe francuskie bezy z cukierni we Francji.

    Składniki
    ilość porcji: 36 

    • 4 białka
    • 270 g cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 95 stopni C. Wysmarować masłem i posypać mąką dużą blachę do pieczenia.
    2. W szklanej lub metalowej misce ubić białka mikserem na pianę. Dosypywać po trochu cukru, stale ubijając na średniej prędkości. Gdy mieszanina zacznie się stawać sztywna i błyszcząca jak atłas, przestać ubijać i przełożyć mieszaninę do dużego worka do wyciskania ciasta. Wyciskać pianę na przygotowaną blachę do pieczenia, używając dużej okrągłej końcówki lub końcówki w kształcie gwiazdki.
    3. Włożyć bezy do piekarnika, a w drzwiczki włożyć drewnianą łyżkę, aby się nie zamknęły do końca. Piec przez 3 godziny, lub do momentu gdy bezy będą suche i będzie je można łatwo zdjąć z blachy. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis