Nalewka z czarnego bzu

    Nalewka z czarnego bzu

    3polubienia
    150dni30min.


    Zrobione przez 10 osób

    Bardzo aromatyczna nalewka, która ma właściwość oczyszczające organizm, no i oczywiście odpowiednio rozgrzewające w zimowe wieczory!

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 2 litry

    • 1 kg owoców czarnego bzu
    • 0,75 litra spirytusu 95%
    • 1/4 litra wódki
    • 1/2 litra wody
    • 3/4 kg cukru
    • kilka goździków
    • skórka otarta z 1 cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +150dni odstawienie  ›  Gotowe w: 150dni30min. 

    1. Owoce przebrać z ogonków, umyć i odsączyć. Włożyć do słoja. Spirytus wymieszać z wódką i szklanką wody. Zalać owoce i odstawić na 2 tygodnie w chłodne, ciemne miejsce. Odcedzić.
    2. Szklankę wody zagotować z cukrem, goździkami i skórką cytrynową. Przestudzić i wymieszać z nalewką. Odstawić na kolejny tydzień, a nastepnie przecedzić i zlać do butelek. Odstawić na kilka miesięcy. Im dłużej, tym nalewka lepsza!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis