Zaloguj się Zarejestruj się

Nalewka z dzikiej róży

Smaczna domowa nalewka, doskonale rozgrzewająca w zimowe wieczory, a i z właściwościami kojącymi. Warto ją sobie przyrządzić, a owoce najlepiej zebrać po pierwszych przymrozkach, albo po prostu wsadzić do lodówki na noc.

Alina Małopolskie, Polska

Składniki
ilość sztuk: 1 litr

  • 1 kg owoców dzikiej róży
  • 1/2 kg cukru
  • 1/4 litra spirytusu 95%
  • 1/2 litra wódki

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 30min.  ›  +95dni odstawienie  ›  Gotowe w: 95dni30min. 

  1. Owoce oczyścić, opłukać, włożyć do dużego słoja i zasypać cukrem. Jeśli chcemy słodszą nalewkę można dodać trochę więcej cukru. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 2 tygodnie, aby puściły sok.
  2. Owoce zalać spirytusem z wódką, słój zakręcić i odstawić na kolejne 2 tygodnie. Co kilka dni należy słojem wstrząsnąć.
  3. Nalewkę przecedzić i zlać do butelki. Zakorkować i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 2 miesiące.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie