Nalewka z dzikiej róży

    Nalewka z dzikiej róży

    7polubień
    95dni30min.


    Zrobione przez 18 osób

    Smaczna domowa nalewka, doskonale rozgrzewająca w zimowe wieczory, a i z właściwościami kojącymi. Warto ją sobie przyrządzić, a owoce najlepiej zebrać po pierwszych przymrozkach, albo po prostu wsadzić do lodówki na noc.

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 litr

    • 1 kg owoców dzikiej róży
    • 1/2 kg cukru
    • 1/4 litra spirytusu 95%
    • 1/2 litra wódki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +95dni odstawienie  ›  Gotowe w: 95dni30min. 

    1. Owoce oczyścić, opłukać, włożyć do dużego słoja i zasypać cukrem. Jeśli chcemy słodszą nalewkę można dodać trochę więcej cukru. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 2 tygodnie, aby puściły sok.
    2. Owoce zalać spirytusem z wódką, słój zakręcić i odstawić na kolejne 2 tygodnie. Co kilka dni należy słojem wstrząsnąć.
    3. Nalewkę przecedzić i zlać do butelki. Zakorkować i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 2 miesiące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis