Polędwiczki wieprzowe z kurkami

    Polędwiczki wieprzowe z kurkami

    6polubień
    40min.


    Zrobione przez 23 osoby

    W sezonie na kurki to obowiązkowe danie na moim stole. Poza sezonem na grzyby leśne, pieczarki również się sprawdzają!

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 polędwiczki wieprzowe
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki oleju
    • 100 g kurek
    • 250 ml śmietany 18%
    • 1 kostka rosołowa

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Polędwiczki opłukać i osuszyć. Pokroić w plastry, lekko rozbić i oprószyć solą i pieprzem.
    2. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć polędwiczki z obu stron. Dodać oczyszczone kurki, podlać odrobiną wody i podsmażyć, cały czas mieszając.
    3. Dodać śmietanę i kostkę rosołową, wymieszać. Dusić na małym ogniu przez 15 minut.

    Jak to zrobić?

    Zajrzyj do naszego zakątka z poradami i przeczytaj "Jak czyścić kurki"! To bardzo przydatny artykuł, po którym czyszczenie kurek nie będzie już trudne i męczące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    oleńka
    autor:
    3

    Pyszne, delikatne mięso i sos, bardzo szybko się przygotowuje. Uwaga na sól - kostka rosołowa jest bardzo słona, może lepiej dodawać ją po trochu. Super połączenie smaków! - 22 paź 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis