Polędwiczki wieprzowe z pomarańczą

    Polędwiczki wieprzowe z pomarańczą

    1polubienie
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo aromatyczne i soczyste mięso w sosie z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego. Imbir jest tu nieobowiązkowy!

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 8 pomarańczy
    • 6 polędwiczek wieprzowych
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 4 łyżki masła
    • 1 cebula, posiekana
    • 8 ząbków czosnku, wyciśniętych przez praskę
    • 2 cm kawałek imbiru, posiekany (opcjonalnie)
    • 2 łyżki miodu
    • 2 łyżeczki musztardy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Pomarańcze wyszorować i wycisnąć z nich sok.
    2. Polędwiczki umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 2 cm, lekko rozpłaszczyć i oprószyć solą i pieprzem.
    3. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, podsmażyć cebulę i zdjąć ją z patelni. Dodać mięso i obsmażyć na rumiano. Dodać z powrotem cebulę.
    4. Wymieszać sok z pomarańczy z czosnkiem, imbirem, miodem i musztardą. Dodać do polędwiczek, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis