Polędwica wołowa ze śliwkami

    1 godz. 10 min

    Polędwica wołowa odpowiednio przyrządzona to smaczne i bardzo soczyste mięso. W mojej wersji duszona ze śliwkami w białym winie. Polecam!

    UrszulaCiąglińska

    Mazowieckie, Polska
    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 polędwica wołowa
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka oleju
    • 1 szklanka białego wina
    • 100 g suszonych śliwek
    • 150 g śmietany
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Polędwicę opłukać i osuszyć. Pokroić w plastry i lekko rozbić.
    2. Na głębokiej patelni rozgrzać masło i olej, obsmażyć plastry wołowiny z obu stron na rumiano. Dodać wino i śliwki, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez około 40 minut.
    3. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem i dusić przez kolejne 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (3)