Udka kurczaka w szpinaku

    Udka kurczaka w szpinaku

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczne i proste danie - udka duszone w sosie kokosowo-szpinakowym. Śmietankę kokosową można dostać w sklepach z żywnością orientalną.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 10 udek z kurczaka
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/3 szklanki oleju kukurydzianego
    • 1 cebula, posiekana
    • 4 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 kostka rosołowa
    • 500 g szpinaku
    • 350 ml śmietanki kokosowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Udka opłukać, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem.
    2. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i obsmażyć udka z wszyskich stron. Przełożyć do garnka.
    3. Na patelnię dodać 3 łyżki oleju i podsmażyć cebulę i czosnek. Przełożyć do garnka z udkami, podlać wodą, dodać kostkę rosołową, przykryć i gotować przez 10 minut.
    4. Szpinak umyć i dodać do garnka. Gotować bez przykrycia przez 5 minut. Dodać śmietankę, wymieszać i gotować jeszcze przez 5 minut. Smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis