Kuleczki czekoladowe

    3 godz. 30 min

    Są to bardzo proste w przygotowaniu kuleczki czekoladowe, które idealnie nadadzą się na różne przyjęcia, do kawy czy herbaty. Nie za słodkie i nie za gorzkie.

    Liu

    Mazowieckie, Polska
    Zrobione przez 4 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 250 ml śmietany 30%
    • 2 tabliczki czekolady (mleczne/mleczna i gorzka/ gorzkie)
    • pół opakowania cukru waniliowego
    • 3 opakowania herbatników po 100 g, pokruszonych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

    1. Podgrzewamy śmietanę w garnku na małym ogniu, nie dopuszczając do jej wrzenia. Kruszymy czekoladę, dodajemy ją do śmietany i mieszamy do jej roztopienia. Dodajemy w tym czasie cukier waniliowy.
    2. Gdy masa będzie już spójna i dobrze wymieszana, należy ją ostudzić, a następnie dodać pokruszone herbatniki.
    3. Wkładamy następnie masę z herbatnikami do lodówki i czekamy, aż stwardnieje. Formujemy kulki i ewentualnie możemy obtoczyć je w posypce np. w wiórkach kokosowych czy orzeszkach.

    rada

    Gdy zaczynamy dodawać czekolady, najlepiej jest to robić partiami, gdyż przy dużej ilości czekolady będzie nam ciężko mieszać.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (3)