Krem pieczarkowy

    Krem pieczarkowy

    5polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Raz dwa znika ze stołu bo smakuje niesamowicie. To wegetariańska zupa-krem z pieczarek z dodatkiem śmietany i żółtka.

    kuchareczka42 Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 kg pieczarek
    • masło do smażenia
    • pęczek włoszczyzny
    • olej do smażenia
    • 1 litr bulionu warzywnego
    • sól
    • pieprz
    • łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1/2 szklanki śmietany 18%
    • żółtko
    • szczypiorek
    • chleb

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Pieczarki pokrój, podduś na maśle. Włoszczyznę oczyść, zetrzyj na tarce i podsmaż na oleju w dużym garnku. Zalej bulionem i gotuj 30 minut. Zmiksuj i przypraw do smaku solą i pieprzem.
    2. Mąkę rozrób z połową śmietany i zagęść zupę, wlewając je to garnka i mieszając. Żółtko i resztę śmietany ubij i połącz z zupą. Przypraw. Posyp szczypiorkiem. Podawaj posypaną chlebem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis