Tarta budyniowa z morelami

    Tarta budyniowa z morelami

    1polubienie
    1godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszna, wprost rozpływająca się w ustach tarta na kruchym spodzie z warstwą moreli i z budyniem. Myślę, że brzoskwinie lub banany będą tu równie smaczne!

    Bogusia Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 220 g mąki pszennej
    • 450 g mąki kukurydzianej
    • 50 g cukru pudru
    • skórka starta z 1/2 cytryny
    • szczypta soli
    • 200 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
    • 5 łyżek lodowatej wody
    • Nadzienie
    • 8 dojrzałych moreli
    • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
    • 50 g cukru pudru
    • Krem
    • 2 szklanki mleka
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • 5 żółtek
    • 1/4 szklanki mąki
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 cukier waniliowy
    • skórka otarta z 1/2 cytryny
    • maliny lub jagody do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Mąkę pszenną i kukurydzianą przesiać do miski. Dodać cukier, skórkę, sól, masło i wodę. Wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
    2. Morele umyć, wyjąć pestki i pokroić w ćwiartki. Wymieszać ze skrobią kukurydzianą i cukrem.
    3. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Foremkę do tarty wyłożyć pergaminem.
    4. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremkę. Na środku ułożyć owoce. Piec przez 35 minut.
    5. W międzyczasie przygotować budyń. Mleko podgrzewać, aż będzie prawie wrzało. Cukier wymieszać z żółtkami, mąką i mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Gorące mleko dodać do masy żółtkowej i cały czas mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje.
    6. Gorący budyń przełożyć do upieczonej tarty i odstawić do ostygnięcia. Udekorować malinami lub innymi owcami wedle upodobania.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule:

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis