Kluski lane

    Kluski lane

    5polubień
    7min.


    Zrobione przez 5 osób

    Szybka i prawdziwie domowa alternatywa dla makaronu. Wystarczy jajko, mąka i odrobina wody, bo konsystencja ciasta powinna być gęstsza od ciasta naleśnikowego. Szczególnie smakują z rosołem lub zupą pomidorową.

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 jajka
    • 5 łyżek mąki
    • 1 łyżka wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 2min.  ›  Gotowe w: 7min. 

    1. W miseczce rozmieszać jajka z mąką na gładką masę, bez żadnych grudek. Dodać wodę i dobrze wymieszać. Ciasto lać na wrzącą wodę, gotować przez 2 minuty i odcedzić.
    2. Lane kluski można przygotować bezpośrednio na mleku, w rosole lub innej zupie. Nakładać ciasto łyżeczką (lać je powoli) na gotującą się zupę. Gotować przez 2 minuty i od razu podawać.
    3. Można też ciasto wlać do woreczka, odciąć róg i wyciskać kluski do wrzątku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis