Placki po węgiersku

    Placki po węgiersku

    2polubienia
    2godz.30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Moja rodzina uwielbia placki ziemniaczane w tej wzbogaconej wersji z pikantnym gulaszem mięsnym. Ja zawsze przyrządzam gulasz z wołowiny, ale wieprzowina będzie równie smaczna. Ostrość należy dostosować do podniebienia - ja lubię "ogień"!

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Gulasz
    • 1 kg wołowiny gulaszowej, pokrojonej w kostkę
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 3-4 łyżki smalcu
    • 2 cebule, posiekane
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 kostka rosołowa
    • 2 czerwone papryki
    • 1 zielona papryka
    • 3 ziela angielskie
    • 1 łyżeczka ostrej papryki
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
    • 1 łyżeczka majeranku
    • szczypta chili (opcjonalnie)
    • 4 pomidory
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • Placki
    • 1 kg ziemniaków
    • 1 cebula
    • 1 jajko
    • 2-3 łyżki mąki
    • sól i pieprz do smaku
    • olej do smażenia
    • natka pietruszki do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Wołowinę obtoczyć w mące.
    2. Na patelni rozgrzać smalec i podsmażyć wołowinę ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka, a na patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać do garnka, zalać bulionem rozpuszczonym w szklance wrzątku, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić przez 60 minut. W razie konieczności podlać wodą.
    3. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Dodać do gulaszu, razem z przyprawami, wymieszać i dusić przez 10 minut.
    4. Pomidory sparzyć, obrać i posiekać. Dodać do gulaszu, razem z przecierem i dusić jeszcze przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
    5. Ziemniaki obrać i zetrzeć razem z cebulą na tarce. Odcisnąć z soku. Dodać jajko i mąkę, doprawić solą i pieprzem, i wymieszać na jednolitą masę.
    6. Na patelni rozgrzać olej, nakładać masę ziemniaczaną i smażyć z obu stron na rumiano. Najlepiej aby placki były duże - jeden placek na osobę. Podawać z gulaszem, posypane natką pietruszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis