Kotlet de volaille

    Kotlet de volaille

    6polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Brzmi wykwintnie, a to nic innego jak panierowana roladka z piersi kurczaka zawinięta z ziołowym masłem i usmażona na złoto. Proste i pyszne!

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 piersi z kurczaka
    • 100 g masła
    • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 1 łyżeczka posiekanego świeżego estragonu
    • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 jajka, roztrzepane
    • 1/2 szklanki bułki tartej
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Piersi z kurczaka opłukać, przekroić na pół i lekko rozbić na równe cienkie płaty (lepiej dłonią niż tłuczkiem bo mięso jest delikatne). Oprószyć pieprzem i wstawić do lodówki.
    2. W miseczce wymieszć masło z czosnkiem i ziołami, przełożyć na kawałek folii aluminiowej i zrolować w rulonik o średnicy około 1 cm. Wstawić do lodówki aby stwardniało.
    3. Masło ziołowe pokroić na 2-cm kawałki. Na każdy płat kurczaka nakładać kawałek masła i zwijać ciasno w rulonik. Obtaczać w mące, jajku i na koniec w bułce tartej.
    4. Na patelni rozgrzać grubą warstwę oleju. Smażyć roladki na niewielkim ogniu, aż ładnie się zrumienią ze wszystkich stron.

    rada

    Można eksperymentować ze smakiem masła i dodawać różne zioła.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis