Torcik bezowy z bitą śmietaną i owocami

    Torcik bezowy z bitą śmietaną i owocami

    3polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Lekki i smaczny deser na każdą okazję, tzw. tort hiszpański. Można użyć dowolnych owoców w sezonie - maliny, truskawki, jagody - kto, co lubi!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 4 białka
    • 1 szklanka cukru
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżka octu
    • 300 ml śmietany 30%
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 2 łyżki cukru waniliowego
    • 300 g świeżych owoców (maliny, truskawki, jagody)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni C.
    2. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i mąkę, cały czas ubijając, aż piana będzie sztywna. Dodać ocet i wymieszać.
    3. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać koła o dowolnej średnic (20-30 cm). Piec w temperaturze 150 stopni przez 30 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez kolejne 30 minut.
    4. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
    5. Owoce opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki.
    6. Na bezy wyłożyć bitą śmietanę tworząc torcik warstwowy i obłożyć na wierzchu owocami.

    rada

    Zamiast pieczenia można kupić gotowe bezy.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis