Popękane ciasteczka czekoladowe

    Popękane ciasteczka czekoladowe

    9polubień
    32min.


    Zrobione przez 1471 osób

    Ciasteczka czekoladowe pokryte cukrem pudrem ... wspaniałe!

    Składniki
    ilość porcji: 72 

    • 85 g (1 szklanka) gorzkiego kakao
    • 400 g (2 szklanki) cukru
    • 120 ml (1/2 szklanki) oleju roślinnego
    • 4 jajka
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 60 g (1/2 szklanki) cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 32min. 

    1. W średniej misce wymieszać kakao z cukrem i olejem roślinnym. Dodać jajka, po jednym na raz, a następnie dodać wanilię. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie dodać do mieszanki z kakao. Przykryć ciasto i chłodzić przez co najmniej 4 godziny.
    2. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wyłożyć papierem do pieczenia blachę do pieczenia ciastek. Uformować z ciasta kulki o średnicy 2,5 cm. Ja lubię używać łyżki do lodów w rozmiarze 25 mm. Przed położeniem na przygotowaną blachę pokryć każdą z kulek cukrem pudrem.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10 do 12 minut. Pozostawić na chwilę na blasze przed przeniesieniem na metalowe podstawki by ostygły.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Popękane ciasteczka czekoladowe
    Popękane ciasteczka czekoladowe

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Efeb13
    autor:
    0

    Kapitalny przepis! Szybki i bardzo prosty! - 24 lut 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis