Węgierska jesień - czyli gulasz z makaronem pierożki

    Węgierska jesień - czyli gulasz z makaronem pierożki

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Należy do światowego kanonu najpopularniejszych potraw mięsnych, jest smaczny, łatwy do przygotowania, a przy tym wszystkim niedrogi. Mowa o jesiennym gulaszu z makaronem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 paczka makaronu typu pierożek
    • 500 g łopatki wieprzowej
    • 2 średnie cebule
    • ok. 2 łyżki mąki
    • ok. 1 litr wody
    • sól, pieprz do smaku
    • 6-8 ziaren ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • 1 średnia marchewka, pokrojona
    • 1 mała pietruszka, pokrojona
    • 1/4 małego selera, pokrojonego
    • 1/8 małej, świeżej kapusty, posiekanej
    • 3 łyżki oleju

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Na początek gotujemy makaron, następnie hartujemy go w zimnej wodzie i odcedzamy.
    2. Mięso i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy i zalewamy wodą. Całość przyprawiamy i dorzucamy liść laurowy.
    3. Mięso należy dusić na wolnym ogniu do miękkości. W połowie duszenia dodajemy pokrojone warzywa, a pod koniec kapustę.
    4. Na talerz wykładamy podgrzany makaron i polewamy gulaszem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis