Flaczki z żołądków drobiowych

    Flaczki z żołądków drobiowych

    2polubienia
    1godz.50min.


    Zrobione przez 24 osoby

    Żołądki drobiowe wymagają dość długiego gotowania, ale jak już się ugotują są bardzo smaczne. W tej wersji z dodatkiem warzyw, taka niby zupa, niby gulasz.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g żołądków drobiowych
    • 1 kostka rosołowa
    • 2 marchewki
    • 1 seler
    • 1 pietruszka
    • 1 cebula
    • 2 łyżeczki majeranku
    • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • sól i pieprz do smaku
    • 1-2 łyżki mąki (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Żołądki opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostkę rosołową i gotować przez około godzinę, aż będą miękkie. Wyjąć i pokroić w paski.
    2. Warzywa (marchew, seler, pietruszkę i cebulę) pokroić w plasterki i dodać do garnka z wywarem. Gotować przez 20 minut, aż będą miękkie.
    3. Do garnka dodać pokrojone żołądki, doprawić majerankiem, gałką, solą i pieprzem i gotować jeszcze przez 5-10 minut.
    4. Można zagęścić mąką jeśli chcemy gęste flaczki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis