Poncz miętowo-herbaciany

    Poncz miętowo-herbaciany

    13polubień
    10min.


    Zrobione przez 126 osób

    Herbata, mięta, cukier, sok z cytryny i pomarańczy tworzą ten szybki i prosty, odświeżająco pyszny napój na gorące letnie dni. Przepis dostałam od prawdziwej damy z południa. Świetnie pasuje do potraw pikantnych i w stylu Cajun. Za każdym razem, gdy podaję ten poncz, ktoś prosi mnie o przepis!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 700 ml (3 szkl.) wrzątku
    • 12 łodyżek świeżej mięty
    • 4 torebki herbaty
    • 200 g (1 szkl.) cukru
    • 235 ml (1 szkl.) soku pomarańczowego
    • 60 ml (1/4 szklanki) soku z cytryny
    • 1200 ml (5 szkl.) zimnej wody
    • 3 plasterki pomarańczy do dekoracji
    • 3 plasterki cytryny do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Torebki herbaty i gałązki mięty włożyć do dużego dzbana. Zalać je wrzątkiem i zaparzać przez około 8 minut. Wyjąć i wyrzucić torebki herbaty i liście mięty, wyciskając nadmiar płynu. Dodać cukier i wymieszać, aby się całkowicie rozpuścił a następnie dodać sok pomarańczowy i cytrynowy. Wlać zimną wodę. Podawać z kostkami lodu, dekorując szklankę plasterkiem pomarańczy lub cytryny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Amieszka
    autor:
    0

    - - 29 sie 2015

    AgaP
    autor:
    0

    Ten napój jest pyszny! Niezastąpiony w gorące dni. - 03 lip 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis