Babeczki z malinami i galaretką

    Babeczki z malinami i galaretką

    1polubienie
    1godz.50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Jeden z moich ulubionych deserów na letnie popołudnie kiedy sezon na maliny, jagody czy truskawki w pełni. Kruche babeczki z owocami zastygniętymi w galaretce! Pyszne!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Ciasto
    • 300 g mąki pszennej
    • 200 g masła
    • 100 g cukru
    • 1 żółtko

    • 1 galaretka malinowa
    • świeże owoce (maliny, truskawki)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Mąkę przesiać i wysiekać z masłem. Dodać cukier i żółtko, siekać nożem, aż składniki będą przypominać kruszonkę. Następnie szybko zagnieść i odstawić na 30 minut.
    2. Galaretkę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Owoce opłukać.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić foremki na babeczki.
    4. Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm i wylepić nim foremki. Piec przez 20-30 minut, aż będą rumiane.
    5. Przestudzone babeczki napełniać owocami i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do całkowitego stężenia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis