Jagodowe pierogi

    Jagodowe pierogi

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniałe pierogi z jagodami - mogą być na lekki obiad lub na sycący deser podane ze śmietaną i cukrem.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 4 szklanki mąki
    • 2 jajka
    • 4 łyżki oleju
    • 1/2 szklanki wody

    • 500 g jagód
    • 3-4 łyżki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, olej i stopniowo wodę, cały czas zagniatając. Jeśli ciasto będzie suche, można dodać odrobinę więcej wody.
    2. Przełożyć na stolnicę i wyrobić na gładkie i jednolite ciasto. Oprószyć stolnicę mąką i rozwałkować cienko ciasto. Od szklanki wkrawać kółka.
    3. Jagody wymieszać z cukrem. Nakładać po łyżeczce na kółka z ciasta. Zlepiać bokami, formując pierogi i przyszczypując brzeg, aby się nie rozpadły podczas gotowania.
    4. Gotować pierogi partiami we wrzącej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Można podawać ze śmietaną i cukrem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis