Sałata rzymska z krewetkami

    Sałata rzymska z krewetkami

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Lekko podduszona sałata, z krewetkami w sosie z białego wina - smakuje na ciepło i zimno. Można również podać to danie na przystawkę, polane sosem czosnkowo-jogurtowym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 główka sałaty rzymskiej
    • 2 łyżki masła
    • 1/2 szklanki białego wina
    • 300 g krewetek, obranych i odżyłowanych
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć czosnek, dodać sałatę i podsmażyć, aż zmięknie.
    2. W rondelku rozpuścić masło, dodać wino i krewetki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i gotować na małym ogniu przez 15 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje.
    3. Na półmisek przełożyć sałatę, na nią krewetki. Posypać natką i podawać.

    sposób podawania

    Całość można polać sosem z jogurtu greckiego i rozgniecionego czosnku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis