Kuskus z warzywami saute

    Kuskus z warzywami saute

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczne danie na każdy dzień tygodnia. Kuskus przygotowuje się błyskawicznie, a w międzyczasie wystarczy podsmażyć bakłażana, paprykę i doprawić do smaku wedle upodobania.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 szklanki kuskusu
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 bakłażan, pokrojony w plastry
    • 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
    • 1/2 zielonej papryki, pokrojonej w kostkę
    • sól i pieprz do smaku
    • oregano, tymianek, bazylia, sól czosnkowa wedle upodobania
    • 1/2 łyżeczki sosu sojowego (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Kuskus wsypać do miseczki zalać 1/2 szklanki wrzącej wody, przykryć i odstawić na 5 minut. Następnie, posolić i wymieszać widelcem.
    2. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć bakłażana, aż będzie rumiany. Odłożyć na papierowy ręcznik, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
    3. Na patelnię dodać pokrojone papryki i podsmażyć, od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną. Dodać z powrotem bakłażana, doprawić do smaku wedle uznania. Dodać kuskus, wymieszać i podawać. Można dodać sos sojowy do smaku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis