Sałatka śledziowa z kaparami

    Sałatka śledziowa z kaparami

    1polubienie
    1dzień20min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Dość ostra w smaku sałatka śledziowa, którą można złagodzić przelewając pokrojoną cebulę wrzątkiem. Można też dodać mniej kaparów.

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 6 śledzi matiasów
    • 1 szklanka mleka
    • 2 cebule, posiekane
    • 1/2 szklanki oleju
    • 4 ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę
    • 4 łyżki kaparów
    • pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +1dzień odstawienie  ›  Gotowe w: 1dzień20min. 

    1. Śledzie namoczyć w mleku i odstawić na godzinę. Odsączyć i pokroić na kawałki. Układać w słoju, przesypując cebulą. Zalać olejem i odstawić na dobę.
    2. Śledzie wyłożyć na półmisek razem z cebulą, posypać ogórkami i kaparami. Oprószyć pieprzem i skropić olejem pozostałym ze śledzi.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis