Gulasz indyczy z grzybami

    Gulasz indyczy z grzybami

    3polubienia
    1godz.25min.


    Zrobione przez 8 osób

    Pierś z indyka zazwyczaj jest dość sucha, dlatego bardzo lubię ją przyrządzać w postaci gulaszu. W sezonie na leśne grzyby, koniecznie trzeba dodać prawdziwka lub kurki!

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g piersi z indyka (może być udziec)
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 1/2 łyżeczki tymianku
    • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki oliwy
    • 1 cebula, pokrojona w kostkę
    • 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 1/2 czerwonej papryki
    • 1/2 zielonej papryki
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 łyżeczki sosu sojowego (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +30min. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. W miseczce wymieszać oliwę z czosnkiem, tymiankiem, papryką i pieprzem. Dodać indyka, dobrze obtoczyć i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie lekko obtoczyć w mące.
    2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć cebulę. Przełożyć do garnka, a na patelni obsmażyć kawałki indyka. Przełożyć do garnka, lekko podlać wodą. Dodać pieczarki i dusić przez 20 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
    3. Papryki pokroić w kostkę i dodać do gulaszu. Doprawić solą i pieprzem, w razie konieczności dodać odrobinę wody i gotować przez kolejne 15 minut. Można dodać sos sojowy wedle upodobania. Podawać z kaszą gryczaną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis