Sałatka z kiszonej kapusty i suszonych śliwek

    Sałatka z kiszonej kapusty i suszonych śliwek

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ta sałatka to pyszny dodatek do pieczonego schabu. Przed przygotowaniem należy sprawdzić czy kapusta nie jest zbyt kwaśna - w takim przypadku najlepiej przepłukać ją pod bieżącą wodą i dopiero wtedy dodać do sałatki.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 150 g suszonych śliwek
    • 100 g kiełków sojowych
    • 400 g kapusty kiszonej
    • 1 marchewka
    • 1 jabłko
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżka majonezu
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Śliwki namoczyć na 15 minut w wodzie. Odsączyć i pokroić w paseczki.
    2. Kiełki wrzucić do wrzącej wody, zagotować, odsączyć na sitku i posiekać. Kapustę posiekać.
    3. Marchew i jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać, dodać oliwę i majonez, doprawić do smaku i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis