Babeczki - sowy

    Babeczki - sowy

    11polubień
    45min.


    Zrobione przez 34 osoby

    Babeczki wyglądające jak sowy to wspaniały smakołyk na imprezy dla dzieci, albo na Halloween. Wcale nie tak trudno je przygotować.

    Składniki
    ilość sztuk: 24 

    • Babeczki
    • 250 g mąki pszennej
    • 400 g cukru
    • 110 g gorzkiego kakao
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 250 ml maślanki
    • 125 ml oleju roślinnego
    • 250 ml gorącej wody
    • Krem
    • 200 ml śmietany tortowej
    • 200 g serka mascarpone
    • 50 g cukru
    • 50 g gorzkiego kakao
    • Do dekoracji
    • 48 ciasteczek Oreo albo podobnych
    • 48 brązowych lentilków albo podobnych drażetek
    • 24 pomarańczowe lub żółte lentilki lub podobne drażetki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wyłożyć papilotkami formę na 24 muffiny.
    2. Do miski przesiać mąkę i i wymieszać z 400 g cukru, 110 g kakao, solą, proszkiem do pieczenia i sodą.
    3. W osobnej misce zmiksować jajka z wanilią, maślanką i olejem.
    4. Wymieszać mokre składniki z suchymi, a następnie wmieszać gorącą wodę.
    5. Nałożyć ciasto równomiernie do przygotowanej foremki. Piec babeczki przez 12 minut.
    6. Ostudzić babeczki i przygotować krem: ubić śmietanę, a następnie dodać do niej mascarpone, kakao i cukier, i delikatnie wymieszać. Na każdej babeczce rozsmarować 1 łyżkę kremu.
    7. Udekorować babeczki: otworzyć ciasteczka Oreo na pół, odkładając połówki z białym kremem. Przyklejać na każdą babeczkę po 2 ciastka z białym kremem, który będzie imitował białka oczu.
    8. W biały krem wetknąć po brązowej drażetce, która będzie imitować źrenicę. W środek, pomiędzy ciastka, wetknąć w poprzek po żółtym lub pomarańczowym lentilku - jako dziób.

    rada

    Niezużyte połówki ciastek bez kremu można wykorzystać do innych przepisów, np. krusząc, mieszając z masłem jako spód do ciast.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Babeczki - sowy
    Babeczki - sowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    2

    mmmm pyszne - 11 gru 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis