Babeczki - sowy

    Babeczki - sowy

    (27)
    11polubień
    45min.


    Zrobione przez 34 osoby

    Babeczki wyglądające jak sowy to wspaniały smakołyk na imprezy dla dzieci, albo na Halloween. Wcale nie tak trudno je przygotować.

    Składniki
    ilość sztuk: 24 

    • Babeczki
    • 250 g mąki pszennej
    • 400 g cukru
    • 110 g gorzkiego kakao
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 250 ml maślanki
    • 125 ml oleju roślinnego
    • 250 ml gorącej wody
    • Krem
    • 200 ml śmietany tortowej
    • 200 g serka mascarpone
    • 50 g cukru
    • 50 g gorzkiego kakao
    • Do dekoracji
    • 48 ciasteczek Oreo albo podobnych
    • 48 brązowych lentilków albo podobnych drażetek
    • 24 pomarańczowe lub żółte lentilki lub podobne drażetki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wyłożyć papilotkami formę na 24 muffiny.
    2. Do miski przesiać mąkę i i wymieszać z 400 g cukru, 110 g kakao, solą, proszkiem do pieczenia i sodą.
    3. W osobnej misce zmiksować jajka z wanilią, maślanką i olejem.
    4. Wymieszać mokre składniki z suchymi, a następnie wmieszać gorącą wodę.
    5. Nałożyć ciasto równomiernie do przygotowanej foremki. Piec babeczki przez 12 minut.
    6. Ostudzić babeczki i przygotować krem: ubić śmietanę, a następnie dodać do niej mascarpone, kakao i cukier, i delikatnie wymieszać. Na każdej babeczce rozsmarować 1 łyżkę kremu.
    7. Udekorować babeczki: otworzyć ciasteczka Oreo na pół, odkładając połówki z białym kremem. Przyklejać na każdą babeczkę po 2 ciastka z białym kremem, który będzie imitował białka oczu.
    8. W biały krem wetknąć po brązowej drażetce, która będzie imitować źrenicę. W środek, pomiędzy ciastka, wetknąć w poprzek po żółtym lub pomarańczowym lentilku - jako dziób.

    rada

    Niezużyte połówki ciastek bez kremu można wykorzystać do innych przepisów, np. krusząc, mieszając z masłem jako spód do ciast.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Babeczki - sowy
    Babeczki - sowy
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (27)

    Komentarze po polsku (1)

    autor:
    3

    mmmm pyszne  -  11 gru 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis