Wiejskie rolmopsy

    Wiejskie rolmopsy

    3polubienia
    2dni30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wyjątkowo aromatyczne i smaczne rolmopsy z matiasów zawinięte z cebulą i ogórkiem. Najlepiej przygotować na 2-3 dni przed planowaną konsumpcją.

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 10 matiasów
    • 1 szklanka mleka
    • 2 cebule
    • 2 łyżki + 1/2 szklanki oleju
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 2 ogórki kiszone, pokrojone w plasterki
    • Zalewa
    • 1/2 szklanki octu
    • 1/2 szklanki wody
    • 3 ziela angielskie
    • 1 liść laurowy
    • 1/4 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +2dni marynowanie  ›  Gotowe w: 2dni30min. 

    1. Matiasy namoczyć na godzinę w mleku. Odsączyć.
    2. Cebulę pokroić w talarki i zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać koncentrat i pieprz zielony, wymieszać i smażyć przez 3 minuty.
    3. Śledzie oprószyć pieprzem, na każdy nakładać łyżeczkę cebuli i 2 plasterki ogórka, zwinąć ciasno w rulonik, spiąć wykałaczką. Rolmopsy układać w szerokim słoju. Zalać 1/2 szklanki oleju.
    4. Wszyskie składniki na zalewę zagotować i odstawić na chwilę do przestudzenia. Zalać śledzie w słoju, przykryć i odstawić na 2-3 dni.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis