Sos z suszonych grzybów

    Fiola
    • < />
      Fiola

    Sos z suszonych grzybów

    Sos z suszonych grzybów

    (3)
    2godz.55min.


    Zrobione przez 18 osób

    Doskonały do mięsa, pierogów, gołąbków czy kasz albo makaronu - ten aromatyczny sos pasuje do wielu dań i jest pyszny.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 50 g suszonych grzybów (prawdziwków, podgrzybków)
    • 200 g pieczarek
    • 1 cebula
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/3 szklanki śmietany kremówki
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1/2 łyżeczki maggi (opcjonalnie)
    • szczypiorek lub pietruszka do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +2godz. moczenie  ›  Gotowe w: 2godz.55min. 

    1. Suszone grzyby opłukać i namoczyć w zimnej wodzie na 2-3 godziny.
    2. Pokroić w paski i zagotować w tej samej wodzie co się moczyły. Zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut.
    3. Pieczarki opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Dodać do pozostałych grzybów i gotować przez 20 minut. Doprawić solą i pieprzem.
    4. W śmietanie rozmieszać mąkę, dodać parę łyżek gorącego wywaru grzybowego, rozmieszać na gładko, dodać do grzybów, zagotować cały czas mieszając. Dodać maggi do smaku. Gotować przez 5 minut, aż sos zgęstnieje. Przed podaniem posypać zieleniną.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (3)

    Komentarze po polsku (3)

    DamianDudek
    autor:
    3

    -  -  08 lut 2015

    kaszubka54
    autor:
    1

    Super z kasza i piwem. Proste, staropolskie pysznosci. Palce lizac.  -  03 sty 2017

    freeman
    autor:
    1

    Pyszny sosik! nawet bez pieczarkow bo nie mialem Zrobilem go z sercami zoladkami do tego ziemniaki i tarte buraki niebo w gebie!  -  23 wrz 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis