Sos z suszonych grzybów

Doskonały do mięsa, pierogów, gołąbków czy kasz albo makaronu - ten aromatyczny sos pasuje do wielu dań i jest pyszny.

Fiola Małopolskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 8 

  • 50 g suszonych grzybów (prawdziwków, podgrzybków)
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki maggi (opcjonalnie)
  • szczypiorek lub pietruszka do dekoracji

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +2godz. moczenie  ›  Gotowe w: 2godz.55min. 

  1. Suszone grzyby opłukać i namoczyć w zimnej wodzie na 2-3 godziny.
  2. Pokroić w paski i zagotować w tej samej wodzie co się moczyły. Zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut.
  3. Pieczarki opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Dodać do pozostałych grzybów i gotować przez 20 minut. Doprawić solą i pieprzem.
  4. W śmietanie rozmieszać mąkę, dodać parę łyżek gorącego wywaru grzybowego, rozmieszać na gładko, dodać do grzybów, zagotować cały czas mieszając. Dodać maggi do smaku. Gotować przez 5 minut, aż sos zgęstnieje. Przed podaniem posypać zieleniną.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie