Ciasteczka owsiano-czekoladowo-orzechowe

    Ciasteczka owsiano-czekoladowo-orzechowe

    3polubienia
    42min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, czekoladowo-owsiane ciasteczka, smakują dzieciom i dorosłym. Polecam :) Jest to sprawdzony sposób mojej mamy.

    michelkabio Wielkopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 220 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1,5 szklanki cukru białego
    • 2 jajka
    • 1 lub 2 (według uznania) łyżeczki cukru waniliowego
    • 190 g mąki pszennej
    • 35 g (1/3 szklanki) gorzkiego kakao
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 240 g (3 szklanki) płatków owsianych
    • 1/3 szklanki orzechów laskowych lub włoskich (nie jest koniczne, lecz lekko poprawia smak)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 42min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
    2. Zmiksować masło z cukrem do uzyskania kremowej masy.
    3. Dodać jaja i wanilię, miksować dalej.
    4. Dodać mąkę z kakao, sodą i płatkami.
    5. Przed nałożeniem cista na blachę dodać do niego orzechy i wymieszać łyżką.
    6. Blaszki nie smarować masłem, ponieważ ciasteczka zawierają wystarczającą ilość masła w sobie. Układać je dobranymi przez siebie wielkościami.
    7. Piec przez 12 minut. Powodzenia :)

    rada

    Ciasteczka radzę układać ręcznie i nie za blisko siebie. Nie przyklejają się na blaszki. Smacznego.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis