Gołąbki z brązowym ryżem

    Gołąbki z brązowym ryżem

    3polubienia
    2godz.30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Jedno z najsmaczniejszych dań kuchni polskiej. W mojej wersji ryż brązowy z mieloną wołowiną. Zawsze do farszu dodaję wędzony boczek, dzięki czemu gołąbki nie są suche i bardzo zyskują na smaku! Najlepsze z sosem grzybowym.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 główka kapusty
    • 2 szklanki brązowego ryżu
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 łyżki oleju
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 500 g mielonej wołowiny
    • 250 g boczku, zmielonego
    • 2-3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 1 łyżka pieprzu
    • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
    • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
    • 1/2 łyżeczki tymianku
    • 1/4 łyżeczki kminku
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 kostka rosołowa (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Z kapusty wykroić głąb. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić kapustę i gotować na małym ogniu, delikatnie zdejmując zewnętrzne liście w trakcie gotowania. Z liści kapusty odkroić zgrubiałą część u nasady liścia.
    2. W litrze osolonej wody z solą ugotować ryż na półmiękko. Odcedzić i przełożyć do miski.
    3. Na patelni podsmażyć cebulę, dodać do ryżu. Wołowinę zrumienić na patelni i dodać do miski z ryżem.
    4. Do farszu dodać boczek i przyprawy (bez kostki rosołowej) i dobrze wymieszać na jednolitą masę.
    5. Na środek każdego liścia nakładać kilka łyżek farszu (zależy jak duże są liście).
    6. Kapustę zwijać ciasno w rulonik, a końce wtykać do środka.
    7. Gołąbki układać w naczyniu żaroodpornym ciasno, jeden koło drugiego. W 1/2 szklanki wody rozpuścić kostkę rosołową i podlać gołąbki. Piec w temperaturze 190 stopni C przez 1,5 godziny. Sprawdzić widelcem czy kapusta już jest miękka. Czasem trzeba piec trochę dłużej, jeśli kapusta jest twarda.

    rada

    Po ściągnięciu liści na gołąbki wewnętrzne liście z kapusty zawsze gotuję dłużej (zwykle są dużo twardsze), a potem siekam lub mielę i przygotowuję łazanki z kapustą.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis