Sałatka z bakłażana

    Sałatka z bakłażana

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Bakłażan jedzony na surowo należy do rzadkości, ale odpowiednio przyrządzony jest bardzo smaczny. Spróbuj!

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 bakłażan
    • 1 łyżka soli
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 2 czerwone cebule, pokrojone w piórka
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
    • pieprz do smaku
    • kilka oliwek do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Bakłażana umyć i obrać ze skórki. Pokroić w plasterki, oprószyć solą i odstawić na 30 minut.
    2. Bakłażana osuszyć na papierowym ręczniku, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Wymieszać z cebulą i natką pietruszki. Posypać słonecznikiem, doprawić pieprzem i udekorować oliwkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis