Krem do dekoracji ciast

    Krem do dekoracji ciast

    18polubień
    15min.


    Zrobione przez 453 osoby

    Krem do dekorowania, który wygląda jak bita śmietana. Doskonały do wszystkich rodzajów słodkości: muffinek, ciast i tortów.

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 235 ml (1 szklanka) mleka
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 200 g (1 szklanka) cukru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W małym rondelku, energicznie mieszając, dodać mleko do mąki i kontynuować mieszanie, aż wszystko się dobrze połączy. Stale mieszając podgrzewać, aż masa zagotuje się i zgęstnieje. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
    2. W misce utrzeć masło z cukrem i wanilią, aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać gęste mleko. Miksować, aż zacznie przypominać bitą śmietanę.
    3. Z tego przepisu powstaje wystarczająco dużo kremu na przełożenie i dekorację placka składającego się z 2 warstw (ok. 3,5 szklanki).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    maszynka
    autor:
    2

    Prosty w wykonaniu, smaczny krem. Wychodzi za każdym razem. Idealnie nadaje się do dekoracji babeczek. - 04 wrz 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis