Polędwiczki duszone w winie z sosem gorgonzola i makaronem kolanka

    Polędwiczki duszone w winie z sosem gorgonzola i makaronem kolanka

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 6 osób

    Kremowa konsystencja z nutką pikantnego smaku - sos gorgonzola idealnie pasuje do makaronowych specjałów. Polędwiczki duszone w winie, gdzie dodatkiem będzie sos gorgonzola i makaron kolanka.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 250 g makaronu kolanka
    • 1 średnia polędwiczka wieprzowa (ok. 250 g)
    • 1 szklanka białego wina
    • 100 g sera gorgonzola
    • 300 ml słodkiej śmietanki
    • natka pietruszki
    • sól, pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Makaron należy ugotować, a następnie zahartować w zimnej wodzie i odcedzić.
    2. Polędwiczkę musimy w całości grillować na patelni na złoty kolor. Podlać winem i dusić pod przykryciem ok. 7-8 minut.
    3. W tym czasie ser gorgonzola rozpuszczamy w śmietance, podgrzewając na wolnym ogniu. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
    4. Na talerz wykładamy podgrzany makaron i pokrojoną w plastry polędwiczkę. Polewamy pozostałym po duszeniu winem i sosem gorgonzola. Smacznego!

    uwaga

    Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    WojciechFiedler
    0

    zrobiłem jest bardzo dobry jutro robię ponownie - 02 gru 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis