Sówki z mięsem kraba

    Sówki z mięsem kraba

    1polubienie
    15min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Fantastyczna przystawka na przyjęcie z okazji Halloween. Łatwe do przygotowania, więc dzieci z powodzeniem mogą asystować. Zamiast mięsa kraba z puszki można użyć paluszków krabowych surimi.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 małe puszki mięsa z kraba
    • 150 g serka śmietankowego
    • sól i pieprz do smaku
    • 12 okrągłych krakersów
    • kilka czarnych oliwek (na oczy)
    • 1 mała marchewka (dziób)
    • kilka korniszonów (na uszy)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Mięso z kraba posiekać i wymieszać z serkiem. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do plastikowego woreczka, odciąć jeden róg i wyciskać masę na krakersy.
    2. Oliwki pokroić w plasterki, a marchewkę i korniszony na trójkąty.
    3. Na każdym krakersie układać po 2 plasterki oliwki jako oczy, na środku kawałek marchewki jako dziób, a po bokach dwa trójkąty z korniszonów jako uszy. Podawać od razu, w przeciwym razie krakersy zawilgną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    apfel
    autor:
    0

    Zrobiłam te sówki ale zamiast pasty z krabem dałam pastę serową z tego przepisu: http://allrecipes.pl/przepis/7035/pasta-serowa.aspx Smakowały świetnie, wyglądały też świetnie. Niektóre zrobiłam z dzióbkami z papryki i uszkami z kiszonych ogórków. Też ekstra! - 11 lis 2013

    Allrecipes
    autor:
    0

    @Julka: krakersy są na spodzie, a mięso kraba miesza się z serkiem, dzięki czemu uzyskujemy konsystencję pasty. Możesz spróbować zamienić je na tuńczyka z puszki, drobno posiekanego wędzonego łososia, albo wędzoną makrelę. - 30 wrz 2013

    0

    Byłoby 5 gwiazdek, gdyby zamiast mięsa kraba wrzucić tam np. jakieś herbatniki, albo krakersy. Pomimo tego, świetny przepis. - 28 wrz 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis