Pieczona gęś faszerowana orzechami laskowymi, jabłkiem i dzikim ryżem

    Pieczona gęś faszerowana orzechami laskowymi, jabłkiem i dzikim ryżem

    1polubienie
    3godz.30min.


    Zrobione przez 20 osób

    Jeśli przyrządzisz tę gęś na świąteczny stół na pewno stanie się przedmiotem rozmów na długie lata. Lepszej nie znajdziesz! Zobacz nasz przepis video z tą gęsią!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 250 g dzikiego ryżu, ugotowanego
    • 75 g prażonych orzechów laskowych, posiekanych
    • 2 jabłka Granny Smith, obrane i posiekane
    • 1 mała cebula, posiekana
    • 2 łyżeczki mielonego cząbru lub tymianku
    • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • sól i pieprz do smaku
    • 5-6 kg gęś
    • 1,5 łyżki mąki pszennej
    • 1 litr wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

    1. Ryż wymieszać z orzechami, jabłkami, cebulą i ziołami. Doprawić solą i pieprzem.
    2. Z gęsi usunąć szyjkę, serce i żołądek. Gęś opłukać i osuszyć. Nafaszerować nadzieniem z ryżu, zamknąć otwór wykałaczkami. Zawiązać nicią kuchenną. Oprószyć solą i pieprzem ze wszystkich stron. Ułożyć w brytfance piersią do dołu.
    3. Piec w temperaturze 170 stopni C przez 1,5 godziny. Odciągnąć tłuszcz, który się wytopił z gęsi. Odwrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 1,5 godziny. Gęś jest upieczona, kiedy soki wyciekające przy nakłuciu udka, w miejscu gdzie łączy się z tuszką, są przejrzyste.
    4. W międzyczasie szyjkę, serce i żołądek zalać wodą i gotować na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez kilka godzin, aż płyn się zredukuje do około 500 ml. Odcedzić wywar i doprawić go solą.
    5. Upieczoną gęś przełożyć na półmisek, a brytfankę ustawić na ogniu. Odlać tłuszcz zostawiając około 1 łyżkę. Dodać mąkę i gotować na małym ogniu. Dodać wywar z podrobów, mieszać, zdrapując z dna przypalone kawałki. Doprawić solą i pieprzem.
    6. Z gęsi usunąć sznurek i nadzienie, a następnie kroić i podawać z sosem i farszem osobno.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Zobacz jak to zrobić!

    Pieczona gęś
    Pieczona gęś

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis