Pieczona gęś faszerowana orzechami laskowymi, jabłkiem i dzikim ryżem

    (23)
    3 godz. 30 min

    Jeśli przyrządzisz tę gęś na świąteczny stół na pewno stanie się przedmiotem rozmów na długie lata. Lepszej nie znajdziesz! Zobacz nasz przepis video z tą gęsią!


    Zrobione przez 20 osób

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 250 g dzikiego ryżu, ugotowanego
    • 75 g prażonych orzechów laskowych, posiekanych
    • 2 jabłka Granny Smith, obrane i posiekane
    • 1 mała cebula, posiekana
    • 2 łyżeczki mielonego cząbru lub tymianku
    • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • sól i pieprz do smaku
    • 5-6 kg gęś
    • 1,5 łyżki mąki pszennej
    • 1 litr wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

    1. Ryż wymieszać z orzechami, jabłkami, cebulą i ziołami. Doprawić solą i pieprzem.
    2. Z gęsi usunąć szyjkę, serce i żołądek. Gęś opłukać i osuszyć. Nafaszerować nadzieniem z ryżu, zamknąć otwór wykałaczkami. Zawiązać nicią kuchenną. Oprószyć solą i pieprzem ze wszystkich stron. Ułożyć w brytfance piersią do dołu.
    3. Piec w temperaturze 170 stopni C przez 1,5 godziny. Odciągnąć tłuszcz, który się wytopił z gęsi. Odwrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 1,5 godziny. Gęś jest upieczona, kiedy soki wyciekające przy nakłuciu udka, w miejscu gdzie łączy się z tuszką, są przejrzyste.
    4. W międzyczasie szyjkę, serce i żołądek zalać wodą i gotować na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez kilka godzin, aż płyn się zredukuje do około 500 ml. Odcedzić wywar i doprawić go solą.
    5. Upieczoną gęś przełożyć na półmisek, a brytfankę ustawić na ogniu. Odlać tłuszcz zostawiając około 1 łyżkę. Dodać mąkę i gotować na małym ogniu. Dodać wywar z podrobów, mieszać, zdrapując z dna przypalone kawałki. Doprawić solą i pieprzem.
    6. Z gęsi usunąć sznurek i nadzienie, a następnie kroić i podawać z sosem i farszem osobno.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Zobacz jak to zrobić!

    Pieczona gęś
    Pieczona gęś
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (23)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (8)