Polewa karmelowa Mary

    Polewa karmelowa Mary

    1polubienie
    15min.


    Zrobione przez 209 osób

    Stosuję ten przepis od ponad 30 lat. Mleko można zastąpić śmietaną, dzięki czemu konsystencja będzie gęstsza.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 łyżki masła
    • 3 łyżki mleka
    • 110 g (1/2 szklanki) cukru brązowego
    • 120 g (1 szklanka) cukru pudru
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel aromatu)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W rondlu, na średnim ogniu, stopić masło i wymieszać z 3 łyżkami mleka i brązowym cukrem. Gotować 1 minutę.
    2. Zdjąć z ognia i wmieszać 1/2 szklanki cukru pudru. Najlepiej używać trzepaczki.
    3. Lekko ostudzić, a następnie wmieszać wanilię oraz pozostałą połowę szklanki cukru pudru.
    4. Jeśli polewa jest zbyt gęsta, dodać więcej mleka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis