Polewa karmelowa Mary

    (249)

    Stosuję ten przepis od ponad 30 lat. Mleko można zastąpić śmietaną, dzięki czemu konsystencja będzie gęstsza.


    Zrobione przez 215 osób

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 łyżki masła
    • 3 łyżki mleka
    • 110 g (1/2 szklanki) cukru brązowego
    • 120 g (1 szklanka) cukru pudru
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel aromatu)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W rondlu, na średnim ogniu, stopić masło i wymieszać z 3 łyżkami mleka i brązowym cukrem. Gotować 1 minutę.
    2. Zdjąć z ognia i wmieszać 1/2 szklanki cukru pudru. Najlepiej używać trzepaczki.
    3. Lekko ostudzić, a następnie wmieszać wanilię oraz pozostałą połowę szklanki cukru pudru.
    4. Jeśli polewa jest zbyt gęsta, dodać więcej mleka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (249)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis