Karczochy zapiekane z jajkiem

    Karczochy zapiekane z jajkiem

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Orginalny wloski przepis z okolic Grottalie. Karczochy zalewa się jajkiem wymieszanym z parmezanem i zapieka.

    Puglia, Włochy

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 3 karczochy
    • 3 jajka
    • 4 łyżki tartego parmezanu
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • sól i pieprz
    • 2 łyżki bułki tartej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Obrać karczochy i skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
    2. Jajka roztrzepać dodając 3 łyżki parmezanu i posiekaną pietruszkę. Dodać sól i pieprz.
    3. Karczochy przekroic na połówki. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę i rozłożyć w nim połówki karczochów. Następnie zalać jajkami i posypać bułką tartą i pozostałym parmezanem.
    4. Skropić 4 łyżkami wody.
    5. Piec w 180 stopniach przez 45 minut.
    6. Podawać z białym pieczywem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    DorotaMargol
    autor:
    0

    robie te karczochy na ciescie francuskim - 14 cze 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis