Pierogi ze szpinakiem

    Pierogi ze szpinakiem

    4polubienia
    1godz.50min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Nie, żebym się chwaliła, ale te pierogi naprawdę wyszły pyszne! Farsz ze szpinaku z fetą i oliwkami często robię do naleśników, a tym razem w pierogach. Czosnku należy dodać według upodobania, u mnie zawsze dużo!

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Ciasto
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału
    • 1 jajko
    • 1,5 łyżki masła
    • 1 szklanka wody
    • Farsz
    • 500 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego
    • 200 g sera feta, pokruszonego
    • 5 ząbków wyciśniętego przez praskę czosnku
    • 8 dużych zielonych oliwek, bez pestek, posiekanych
    • pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +20min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Dwa rodzaje mąki przesiać na stolnicę, zrobić rowek w środku. Wbić jajko. Masło roztopić w rondelku z 1/4 szklanki wody. Dodać resztę wody i stopniowo wlewać do mąki, cały czas zarabiając. Ciasto wyrabiać, aż będzie jednolite i elastyczne. Można lekko podsypać mąką ale nie za dużo, bo ciasto będzie twarde! Wyrobione ciasto przykryć miską i odstawić na 20 minut.
    2. Na patelni dobrze odparować szpinak, cały czas mieszając. Dodać fetę i czosnek, wymieszać i chwilę smażyć, aż feta połączy się na jednolitą masę ze szpinakiem. W razie konieczności chwilę jeszcze odparować. Farsz powinnien być dość suchy. Dodać oliwki i pieprz do smaku, wymieszać.
    3. Na oprószonej mąką stolnicy cienko rozwałkowywać partiami ciasto. Od literatki wycinać kółka, nakładać po łyżeczce farszu, sklejać pierogi, przyszczypująć brzegi.
    4. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Pierogi wrzucać po 10-15 na raz, aby się nie posklejały. Zamieszać drewnianą łyżką i gotować przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i podawać z ulubionymi dodatkami.

    rada

    Można zrobić ciasto tylko ze zwykłej mąki pszennej. Ciasto z mąki z pełnego przemiału trzeba dłużej wyrabiać, żeby było elastyczne, jest również ciemniejsze.

    sposób podawania

    Można podawać wedle upodobania ze śmietaną, skwarkami lub cebulką podsmażoną na maśle.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis