Pierogi ze szpinakiem

    Pierogi ze szpinakiem

    (0)
    4polubienia
    1godz.50min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Nie, żebym się chwaliła, ale te pierogi naprawdę wyszły pyszne! Farsz ze szpinaku z fetą i oliwkami często robię do naleśników, a tym razem w pierogach. Czosnku należy dodać według upodobania, u mnie zawsze dużo!

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Ciasto
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału
    • 1 jajko
    • 1,5 łyżki masła
    • 1 szklanka wody
    • Farsz
    • 500 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego
    • 200 g sera feta, pokruszonego
    • 5 ząbków wyciśniętego przez praskę czosnku
    • 8 dużych zielonych oliwek, bez pestek, posiekanych
    • pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +20min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Dwa rodzaje mąki przesiać na stolnicę, zrobić rowek w środku. Wbić jajko. Masło roztopić w rondelku z 1/4 szklanki wody. Dodać resztę wody i stopniowo wlewać do mąki, cały czas zarabiając. Ciasto wyrabiać, aż będzie jednolite i elastyczne. Można lekko podsypać mąką ale nie za dużo, bo ciasto będzie twarde! Wyrobione ciasto przykryć miską i odstawić na 20 minut.
    2. Na patelni dobrze odparować szpinak, cały czas mieszając. Dodać fetę i czosnek, wymieszać i chwilę smażyć, aż feta połączy się na jednolitą masę ze szpinakiem. W razie konieczności chwilę jeszcze odparować. Farsz powinnien być dość suchy. Dodać oliwki i pieprz do smaku, wymieszać.
    3. Na oprószonej mąką stolnicy cienko rozwałkowywać partiami ciasto. Od literatki wycinać kółka, nakładać po łyżeczce farszu, sklejać pierogi, przyszczypująć brzegi.
    4. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Pierogi wrzucać po 10-15 na raz, aby się nie posklejały. Zamieszać drewnianą łyżką i gotować przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i podawać z ulubionymi dodatkami.

    rada

    Można zrobić ciasto tylko ze zwykłej mąki pszennej. Ciasto z mąki z pełnego przemiału trzeba dłużej wyrabiać, żeby było elastyczne, jest również ciemniejsze.

    sposób podawania

    Można podawać wedle upodobania ze śmietaną, skwarkami lub cebulką podsmażoną na maśle.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis