Gruszki w sosie malinowym

    Gruszki w sosie malinowym

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczny deser na jesienne popołudnie. Słodkie soczyste gruszki upieczone z rodzynkami i migdałami i polane sokiem malinowym z białym winem.

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże dojrzałe gruszki
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 2 łyżki posiekanych migdałów
    • 3 łyżki rodzynek
    • 1 łyżeczka miodu
    • 1/2 łyżeczki imbiru
    • 1/4 szklanki soku malinowego
    • 1/2 szklanki białego wina

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
    2. Gruszki umyć i wydrążyć od góry. Sok z cytryny wymieszać z migdałami, rodzynkami, miodem i imbirem. Napełnić gruszki. Ustawić w żaroodpornym naczyniu.
    3. Sok wymieszać z winem i polać gruszki. Wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut. Podawać na ciepło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis