Potrawka z indyka niczym flaczki

    Potrawka z indyka niczym flaczki

    2polubienia
    1godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To danie z cyklu "dwa w jednym" - czyli zupa i pożywne drugie danie. Dużo warzyw, mięsa i przypraw daje tej potrawie wyjątkowego smaku i wartości odżywczych. Polecam spróbować - zwłaszcza w tym chłodnym, jesiennym okresie. Gwarantuję, że rozgrzeje i doda energii!

    czarna Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 szyjki indycze
    • 4 żołądki indycze
    • 1 golonka z indyka
    • 2 litry wody
    • 4 marchewki
    • seler
    • cebula
    • 2 kostki warzywne lub grzybowe
    • 5 ząbków czosnku
    • 6 ziaren ziela angielskiego
    • 10 ziarenek pieprzu
    • 4 liscie laurowe
    • 3 łyżki majeranku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Mięso zalać wodą. Dodać warzywa, kostki rosołowe i przyprawy (czosnek, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe). Gotować ok. 1 godzinę.
    2. Sprawdzić miękkość składników. Jeśli marchew i seler będą już dobre - wyjąć. Mięso jeszcze pogotować 15-20 minut.
    3. Miękkie mięso wyjąć - oddzielić od kości i pokroić w paski jak flaczki.
    4. Wywar przecedzić.
    5. Do przecedzonego wywaru wrzucić pokrojone mięso i starte na grubej tarce warzywa.
    6. Potrawa ma być gęsta - jeśli taka nie jest zaciągnąć mąką (mąkę wymieszać z odrobiną gorącego wywaru lub śmietany a następnie wlać do zupy i wymieszać). Zagotować.
    7. Na koniec doprawić majerankiem i świeżo wyduszonym ząbkiem czosnku.

    rada

    Jeśli lubisz ziołowy smak potraw można dodać też kolendrę, imbir, czy zioła prowansalskie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis