Krem maślano-karmelowy do dekoracji ciast

    Krem maślano-karmelowy do dekoracji ciast

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 178 osób

    Smakowity, kremowy i karmelowy. Jeśli będzie zbyt gęsty, można dodać odrobinę więcej mleka. Polecam do dekoracji muffinek, ciast i tortów.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 115 g masła
    • 220 g (1 szklanka dobrze ubitego) cukru brązowego
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 6 łyżek mleka
    • 375 g (3 szklanki) przesianego cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +25min. studzenie  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozpuść masło w rondelku, wymieszać z brązowym cukrem i solą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty, stale mieszając. Zdjąć z ognia i, cały czas mieszając, dodać mleko.
    2. Ponownie postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i przestudzić, aż masa będzie letnia (około 20 do 25 minut). Wymieszać z cukrem pudrem i miksować do uzyskania gładkiej masy i temperatury odpowiedniej do rozsmarowywania. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, można dodać odrobinę więcej mleka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis