Kotlety jarzynowe

    Kotlety jarzynowe

    5polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Prosty sposób na jarski obiad. Składniki można zmieniać wedle upodobania, dodać fasolę, bób czy kalafiora. Można również doprawić je ulubionymi ziołami lub bardziej pikantnie. Zawsze smaczne!

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 1/2 selera korzeniowego
    • 1 por
    • 2 szklanki groszku
    • 2 kalarepy
    • 1 łyżka wegety
    • 2 jajka
    • 1 czerstwa bułka, namoczona w wodzie i odciśnięta
    • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 1/2 szklanki bułki tartej
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Jarzyny umyć, obrać i ugotować do miękości w wodzie z dodatkiem wegety. Odsączyć i przestudzić.
    2. Warzywa zmiksować lub przetrzeć przez sito. Dodać jajka i bułkę, i dobrze wymieszać. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Jeśli masa będzie zbyt luźna, można dodać kilka łyżek bułki tartej.
    3. Z masy formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    1

    Jak można dodać przepis z wegetą... Dla mnie to obraza dla kuchni i gotowania... - 14 lis 2014

    BarbaraGradzka
    0

    w smaku - można zjeść, ale pracy co nie miara i nie sądzę żeby po takiej przeróbce miało to jakieś wartości odżywcze - 09 cze 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis